after antenatal check up

Thursday, August 11, 2011

alhamdulillah baby dan mama dalam keadaan sehat.
cuma part yang tak bape best nak dengar...baby mama ni tak dok btol ek.
nape dok  melintang nak??

hmmm...30weeks..kedudukan kamu 'breech' dalam erti kate lain kamu songsang.
takpe2 masih ada masa. nanti dah puas dok melintang jangan lupe kedudukan kamu yg sebenar!
ingat kalau nak kuar dari perut mama...kepala kene kat bawah tau!

mama ade google beberapa tips nak suh kedudukan kamu betol balek. antaranya camni:

1. dok menonggeng atau ayat lebih sedap..dok dalam gaya kita sedang sujud cam kat bawah ni.

tips org cina kot tu sbb kuar tulesan cina. alah..org islam dulu yg dah lama buat.

2.  letak pek ais kat atas perut supayababy rase tak selesa atau sejuk kat kepala dia. Jadi dia akan ubah kedudukan dan berpusing ke bawah. bagi mama cam kejam je kan? huhu~

3.  Maen dgn torch lite. halakan ke bawah pusat. baby akan ikut bergerak ke arah cahaya. klaka kan?

4.  Rajin bercakap dgn baby. pujuk dia bebaek. mintak dia bagi kerjasama supaya ibu n baby selamat. yang ni mama suka. rundingan diplomatik. hahaha

5.  yang paling penting..banyakkan berdoa dan buat solat hajat berdoa kepada Allah dan perlu yakin dan ikhlas. yg ni mmg tepat!

notakakiku: yang penting mama akan berdoa yang terbaek utk kite berdua. amin~

1 comments:

Fadliana said...

haha..yang no. 4 aku suka..dan cara tu yang aku buat kat huda @ 38 weeks, malam pujuk, esok pagi dah pusing..so, ko kena pujuk dgn cara yang paling baik..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails