List barang utk anak mama & papa!

Thursday, December 17, 2009

Source ni aku amek dari internet. Smenanye sangat banyak. So ni antara yang aku rase ok utk aku ikut. Tapi as a new mommy, aku still perlukan guide dari yg expert! So anyone??

Untuk Bb mama & papa
Pakaian
1. Baju: saiz new born 5 pasang saiz
6-12 bulan 5-7 pasang --> banyak sgt ke tak ek??
2. Stokin/sarung tangan dan kaki: 5-7 pasang
3. Sapu tangan: 10 helai -->ni nak wat pe bnyk2??
4. Tuala mandi: 3 helai
5. Lampin kain: 1 dozen untuk bedung, multipurpose
6. Kain bedung: 3 helai
7. Selimut: 2 helai
8. Topi yang sesuai - (elok ada topi yang boleh lindung dari panas bukan sekadar fesyen)
9.Barut bayi / binder: 10 helai (siapkan 2 size berbeza)

Dandanan dan Ubatan
1. Minyak telon, minyak yuyi
2. Minyak bayi - baby oil (minyak zaitun pure tu okay gak atau minyak kelapa dara)
3. Syampu, sabun - (elok beli pek kecik (travel set) sebab takut kulit baby tak serasi) --> brand ape yg ok ek?? Johnson la kot kan??
4. Ketip kuku (nail clipper) dan setnya dengan gunting kecik.
5. Pembersih hidung - (berbentuk seperti hon)
6. Lampin pakai buang saiz newborn (Drypers ok skit kot) --> aku plan nk gune CD..so tak perlu banyak2 kot kan??
7. Sikat lembut.
8. Kapas muka / cotton ball

Feeding
1. Botol susu --> nak beli botol je pon dah pening! huhu~
2. Pembersih botol susu.

Peralatan
1. Besen mandi beserta getah alasnya
2. Stroller
3. Katil bayi --> perlu ke??
4. Kelambu payung
5. Bakul atau beg untuk simpan barang2 baby.
6. Lapik plastik untuk salin lampin bayi. - (sesetengah diaper bag ada ni sekali)
7. Tilam bayi - (jangan pilih yg terlalu empuk sampai muka baby boleh terbenam dalam tu. Boleh juga beli comforter/tilam nipis, nak jalan2 senang)
8. Bantal dan bantal peluk

Untuk Mama
1. Breastpump --> plz someone advise aku sket yg mane patut aku beli! Sedang ushar yg Avent tapi bile tgk Medela cam ok gak! Plzz....
2. Bekas puding yang kecik comel tu untuk isi susu badan (boleh juga diisi dalam botol susu tapi pastikan botol susu punya penutup (seal) bukan tutup atas bulat tu)
3. Barut - (ada jugak ibu yg pakai girdle je)
4. Batu sungai jika ingin bertungku
5. Stokin tebal
6. Nursing bra
7. Jamu jika mahu makan jamu

Tersangat la excited klu bab2 mencari barang2 baby ni! Pantang ade ade cuti sket mesti ajak en suami g mane2 shopping complex!! Hmm...alang2 tgh YES ni plan mmg nak rembat mana2 barang anak yg sempat! Karang rugi lak! Tak ke??

So kepada mereka yang dah ade bnyk pengalaman tu..plz share ngn gwe okek?

Bb mama mesti excited sbb mama dan papa die dah start beli barang2 die..Suke la tu!!

Huhu~

1 comments:

.: Bb & Ling :. said...

a friend has suggested medela electric breast pump..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails